msn backgammon'u 1999 yılından beri kullanan biri olarak size gerçek gerçekleri yazıyorum...
Dünya'da internet ortamında en çok oynanan tavla oyunu Msn Backagmmon 'un tavla oyunudur. Bilmeyenler için adres:
http://zone.msn.com/en/backgammon/zpadefault.htmBu oyunda en can sıkıcı olay random dice, yani tamamen tesadüf olarak bilgisayar tarafından atıldığı idda edilen zar olayı.
Bir kere bu zar olayı msn backgammon programında maalesef şans değildir. Bunun en büyük ispatı puanlama ve progamı yazan kişi veya kişilerin anlamsız fikri. Bu oyunda 1600 puanla başlarsınız, kazandıkça yükselir değilmi? Evet ama bir yere kadar, oda 2200lerdir. Hiç bir zaman 2400 ve veya yukarısı puana sahip birisini bu oyunda göremezsiniz. Özellikle 2200lü puanlardaki oyunlarda rakibinize okadar muhteşem, sizede okadar inanılmaz kötü zarlar gelirki ozaman dediğimi anlarsınız. Yani karşınızda bebek veya harbi moron biri olsa bile çok kolay sizi yener. Karşı tarafın bir tek altı kapısı kapalı diğerleri açıkken önce 4 kez 6-6, sonra kapattığı yerlerdeki sayıları atarak mars olduğumu 1 kere değil çok defa bilirim. Bu olay gerçekten iyi bir tavlacıysanız ve 2200'lere geldiğinizde karşılaşacağınız mutlak sondur...
Oyun içindede oynama şekliniz zarın nasıl geleceğine etkendir. Stalling yani bekletmeye meraklı iseniz gene size iyi zar gelmesi imkansızdır. Msn hemen karşı stalling yapmayan tarafı tutar ve ona göre zar gelir. En mükemmel zar sıra size geldikten 5 saniye sonra attığınız zardır. Bu sürenin altında(yani hemen 1 saniye içinde gibi) veya üstünde (stall gibi) atılan zarlarda iyi zar gelme olasılığı biraz daha azdır.
Tabi bu arada sizin ve rakibinizin geçmişide önemlidir. Bir şekilde bilerek veya bilmeyerek
Disconnect olmuş bir oyuncunun sonraki 5 el civarı kazanması imkansız değil ama çok zordur.
Oyun içindeki oynama karakterinizde zarın gelişini etkiler. Mesela pul toplamaya başlamışsanız ve karşı tarafın elinde kırık varsa, en baştaki pullarda 3 veya 5'li birikim yapmayın. %99 msn sizin orda tek pul açıkta kalacak şekilde kalmanızı sağlıyacak zar atacaktır.
Konu dışı diğer bir çok üzücü nokta daha vardır. Oda bizim Türk olmamız. Bu oyunda dünyadan bir çok milletten insanlarla oynayınca şunu öğreniyoruz. Maalesef dünya milletleri çocukluktan itibaren inanılmaz bir Türk düşmanı olarak yetiştiriliyor. İnanılmaz bir ön yargı var ve değiştirmeniz imkansız. Her şey iyi giderken karşı tarafın sizin Türk olduğunu öğrenmesi, her zaman olmasa bile çoğu zaman küfürleşmeye dönmektedir. Maalesef bunada hazırlıklı olun.
Bu oyuna en çok katılan milletler katılma çokluğuna göre sıralı olarak şu şekildedir:
1- Amerika
2- Avustralya
3- Kanada
4- Türkiye
5- Fransa
6- İngiltere
7- Yunanistan ve rumlar
8- Diğer Milletler...
Gelelim bana. Benim şu anda bu oyunda 10 civarı farklı nickim var. Çünkü 2200'lere gelince zaten bu puanlarda pek insan yok ve msn karşınıza sürekli sizden 150-250 puan aşağı birilerini çıkarıyor. Kazansanız abartısız alacağınız puan 1 ile 8 arası. Kaybetseniz 20-30 arası. Yani büyük haksızlık var. O yüzden belli bir seviyeden sonra bakıyorum hep çoook düşük puanlılar geliyor, bende biraz daha az puanlı diğer nicklerimle girip tavla oynama zevkime devam ediyorum.